Besognes_over_betalingstermijnen

Besognes over betalingstermijnen

Een lening afsluiten doe je in de regel niet omdat je aan het einde van de maand zoveel geld overhoudt. Is dat wél het geval, dan is het uiteraard verstandiger om eerst een buffertje op te bouwen en aan het einde van de rit je spaargeld aan te wenden voor onverwachte uitgaven. Zelfs met een smalle beurs is het vaak mogelijk om toch wat extra geld opzij te zetten; al spaar je maar een paar euro per maand, zolang je van je spaarrekening afblijft, bouw je toch weer wat op. Maar wat als je al een lening hebt en in de knoei komt met je betalingstermijnen?

Wanneer je een lening aangaat, is het verstandig om niet alleen te kijken naar hoeveel je kunt lenen, maar ook en vooral naar hoeveel je kunt afbetalen. Een paar honderd of zelfs een paar duizend euro extra in handen krijgen klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, vooral voor mensen die elke maand moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar let wel: er bestaat geen lening zonder aflossing, en juist die aflossing zorgt weer voor een maandelijkse hap uit het budget! Dus wanneer je begeerte groter is dan je draagkracht, is het slechts een kwestie van tijd voordat je in steeds groter wordende financiële problemen terechtkomt.

Problemen met betalingstermijnen: Eerste Hulp

Heb je een lening afgesloten en merk je dat je niet in staat bent om de lening zoals afgesproken terug te betalen, steek dan niet je hoofd in het zand, maar kom in actie! Dit doe je door de koe bij de hoorns te vatten en met de billen bloot te gaan bij diegene bij wie je de lening hebt afgesloten. Is dat bij een sociale instelling, zoals bijvoorbeeld SBN, dan kan je vaak hulp krijgen in de vorm van budgetbeheer. Een reguliere kredietverstrekker is vaak al heel wat minder schappelijk, maar in de regel valt er wel een betalingsregeling te treffen. Om de kans hierop zo groot mogelijk te maken, betaal je in ieder geval het bedrag dat je wél kunt missen, al is het maar een paar tientjes. Veel kredietverstrekkers zijn coulanter wanneer ze zien dat je in ieder geval je best doet om de lening af te betalen. Doe dit vooral vóórdat men een incassobureau in de arm neemt: hoewel je ook met een incassobureau vaak heel redelijke afspraken kunt maken, betekent het inschakelen van een dergelijk bureau wel dat de schuld snel in hoogte toeneemt.

Geplaatst in: Lenen en afbetalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *