Je staat er wellicht niet altijd bij stil, maar ook je hypotheek is een vorm van een lening. Een flinke nog wel, want geld lenen voor een huis gaat vaak behoorlijk in de papieren lopen. Een huis kost immers al gauw minimaal 120.000 euro, en dan hebben we het nog niet gehad over alle bijkomende kosten: de kosten voor de notaris, de makelaar, de overdrachtsbelasting… Vaak kun je deze eenmalige kosten meefinancieren in je hypotheek. Maar wat als je op een gegeven moment je hypotheek niet meer kunt betalen?
Bij de aanvraag voor een hypothecaire lening wordt zorgvuldig te werk gegaan. Allerlei regels en berekeningen worden er op losgelaten voordat bepaald wordt hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Dit leidt er soms toe, dat mensen hun droomhuis niet kunnen kopen of soms zelfs dat ze gedwongen moeten blijven huren, omdat ze niet voldoende financiële armslag hebben om een hypothecaire lening aan te gaan. Dat lijkt wellicht wrang, maar bedenk eens hoeveel mensen in de problemen zouden komen wanneer hun hypothecaire lening uiteindelijk toch een slagje te groot blijkt te zijn voor hun inkomsten.
Het leed dat hypothecaire lening heet
Okee, dan heb je een hypotheek die is afgestemd op de hoogte van je inkomen. Misschien nog niet eens de maximale hypotheek, want het is altijd prettig om een beetje ruimte over te houden. En dan slaat het noodlot toe. Je raakt je baan kwijt, waardoor je inkomen sterk daalt. Of je hebt een hypotheek die is gebaseerd op het inkomen van jou en je partner samen, maar je partner gaat bij je weg. Hoe ga je dan om met je hypothecaire lasten?
Dreig je in de financiële problemen te komen, neem dan altijd contact op met de hypotheekverstrekker! In de meeste gevallen is de hypotheekverstrekker best bereid tot enige coulantie, dit omdat een gedwongen verkoop ook voor hen niet de ideale oplossing is. Zijn de betalingsproblemen het gevolg van ontslag, dan heb je gerede kans dat men akkoord gaat met een tijdelijke (gedeeltelijke) opschorting van de betalingstermijnen. deze mag je dan inlopen wanneer je een nieuwe dienstbetrekking gevonden hebt.
Betalingsproblemen hypothecaire lening: woonkostentoeslag to the rescue?
Wat veel mensen niet weten, is dat huiseigenaren met betalingsproblemen in aanmerking kunnen komen voor woonkostentoeslag. Voorwaarde hiervoor is onder andere dat de betalingsproblemen te wijten moeten zijn aan een sterke inkomensdaling, bijvoorbeeld door ziekte, het verlies van een baan of door een echtscheiding. De woonkostentoeslag is een tijdelijke aanvulling op het inkomen en kan worden aangevraagd via de sociale dienst in de gemeente waar je woont. Je hoeft hiervoor geen bijstandsuitkering te hebben.