lening_UWV

Een lening afsluiten bij het UWV

Wie werkloos of arbeidsongeschikt is, heeft in veel gevallen recht op een uitkering via het UWV. Het UWV (afkorting van Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) is immers de instantie die WW-, WIA-, ziektewet- en Wajonguitkeringen verstrekt. Maar wist je dat je in sommige gevallen ook recht kan hebben op een lening via het UWV?

Niet voor de wasmachine, wel voor werk

Lenen met uitkering bij het UWV klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan… En dat ís het ook. Je kan dus niet bij het UWV aankloppen omdat je wasmachine het heeft begeven of omdat je een dure reparatie aan je auto moet betalen. Ook niet wanneer je diezelfde auto nodig hebt om bijvoorbeeld aan je sollicitatieplicht te (kunnen) voldoen. Maar wanneer dan wel? Heel eenvoudig: om, ondanks ziekte, beperkingen of een handicap toch weer aan het werk te geraken. Daar heeft immers niet alleen de uitkeringsgerechtigde, maar ook het UWV iets aan: wanneer je financieel je eigen broek kunt ophouden, ben je niet langer (volledig) afhankelijk van een uitkering.Lening afsluiten bij het UWV, voor wie?

Op weg helpen met een handicapJe zou wellicht verwachten dat alleen klanten van het UWV in aanmerking kunnen komen voor een lening. Toch is dat niet zo. Ook mensen die geen uitkering van het UWV ontvangen, maar bijvoorbeeld leven van de bijstand, zijn vrij om het UWV om hulp te vragen. Dit hoeft overigens geen hulp in klinkende munt te zijn: het UWV kan ook voor aanpassingen of hulpmiddelen op de werkplek zorgen, zoals bijvoorbeeld een rolstoeltoegang, speciale computerapparatuur of een brailleleesbril. Hiermee wil het UWV mensen met een beperking of handicap zo goed mogelijk op weg helpen.

Lenen met uitkering: het starterskrediet

StarterskredietWil je als zelfstandig ondernemer door het leven gaan, dan kan je bij het UWV aankloppen voor het zogenoemde starterskrediet. Dit kan echter alleen wanneer je bij een commerciële bank of kredietverstrekker niet in aanmerking komt voor een lening. Lenen met uitkering is dus minder gemakkelijk dan je denkt. Het starterskrediet bedraagt maximaal € 34.134 en is bedoeld om je eigen (internet)onderneming op te zetten. Je moet uiteraard wel kunnen aantonen dat je dit geld daadwerkelijk nodig hebt en waaraan je het wilt gaan besteden. Het is dan ook belangrijk om een goed ondernemingsplan te schrijven. In dit plan leg je uit wat je als zelfstandig ondernemer wilt gaan bereiken en hoe je dat denkt te gaan doen. Ook moet het werk dat je als zelfstandige wilt gaan verrichten, passen bij je vaardigheden en je (werk)ervaring. Het heeft dus geen enkele zin om een starterskrediet aan te vragen om een studie rechten te gaan doen, als je in het verleden altijd als aardbeienplukker hebt gewerkt.

Een uitkering van het UWV hebben is overigens geen voorwaarde om in aanmerking te komen voor het starterskrediet. Je kunt dus in dit geval ook bij het UWV aankloppen wanneer je geen uitkering van hen ontvangt. Wel moet je in dan een vastgestelde ziekte of handicap hebben waardoor het voor jou moeilijk is om aan een reguliere baan te komen. Verder dient de ziekte of handicap naar verwachting nog minimaal een jaar te duren en moet je zelfstandig te werk kunnen gaan. Voldoe je aan al deze voorwaarden en krijg je desalniettemin geen lening los bij een bank of commerciële kredietverstrekker? Probeer het dan eens via het UWV. Wel zal je er te allen tijde rekening mee moeten houden dat het wel een lening betreft en géén gift. Deze lening moet dan ook weer worden terugbetaald, en wel binnen 10 jaar na het ontvangen ervan. Ook wordt er rente in rekening gebracht door het UWV. Deze rente bedraagt momenteel 8%.

Geplaatst in: Lenen bij ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *