Lening_voor_een_bedrijf

Een lening afsluiten om een bedrijf te beginnen

Als je voor jezelf wilt beginnen, dan zal je al snel merken dat de kosten voor de baten uit gaan. Oftewel: voordat je rendement kan maken met je eigen (internet)onderneming, zal je moeten investeren. Niet alleen in tijd en energie, maar in de regel ook in geld. Hoevéél geld je nodig hebt, hangt uiteraard af van diverse factoren, zoals je eigen startkapitaal en de aard van de door jou begeerde onderneming. Ga je als tekstschrijver of boekhouder of aan de slag, dan heb je in de eerste periode meestal genoeg aan een goedwerkende computer, een internetverbinding en een plaats waar je ongestoord kunt werken. Bij het opzetten van een eigen winkel ligt dat uiteraard heel anders. Om te beginnen moet je winkelruimte hebben (tenzij je een webwinkel opricht) en ten tweede kan je alleen goederen verkopen die je eerst hebt ingekocht.

Niet iedereen is gezegend met een behoorlijk startkapitaal op de bank. Wil je een eigen onderneming beginnen, dan zal je dus in veel gevallen aangewezen zijn op een geldlening. Helaas is het als ZZP-er in de dop vaak erg moeilijk om een reguliere lening bij de bank los te peuteren. Het BBMKB kan dan uitkomst bieden.

BBMKB, wat kan ik ermee?

De afkorting BBMKB staat voor Besluit Borgstelling MKB Kredieten en is bedoeld voor zelfstandigen met een vrij beroep én voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. Hierbij staat de overheid borg voor een gedeelte van de lening, zodat de kredietverstrekkende bank de zekerheid heeft dat (een groot gedeelte van) de lening hoe dan ook zal worden terugbetaald. De maximale bedragen die je kunt lenen op grond van het BBMKB zijn niet bepaald klein te noemen: een startende ondernemer kan maximaal € 266.667,= op zijn of haar rekening bijgeschreven krijgen. Let op: dit bedrag moet binnen een termijn van 6 jaar terugbetaald worden, dus reken jezelf niet té rijk!

Eén uitzondering: is de lening bedoeld voor een gebouw of een schip, dan is de maximale looptijd van de lening 12 jaar. De overheid staat hierbij voor 67,5% borg. Dat doet de overheid uiteraard niet voor niets: het BBMKB is alléén bedoeld voor ondernemingen met goede en gezonde toekomstperspectieven. Zelfgemaakte kralen via een webwinkeltje verkopen staat je dus vrij, maar waarschijnlijk niet met een lening op grond van het BBMKB.

Alternatieven voor het BBMKB

Kom je niet in aanmerking voor een regeling via het BBMKB en wil je toch graag je eigen onderneming beginnen, dan zijn er gelukkig nog genoeg alternatieven, óók als de bank je geen lening wil verstrekken! Een lening via het UWV bijvoorbeeld is dan een mogelijke optie.

Geplaatst in: Lenen voor ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *