Geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank

Vrijwel iedereen komt weleens in de situatie dat hij of zij wat extra geld nodig heeft. Op zulke momenten kan het aantrekkelijk zijn om een lening af te sluiten, hoewel je je hierbij natuurlijk wel moet realiseren dat de lening vroeg of laat ook weer moet worden terugbetaald. Wanneer je een lening afsluit zonder rekening te houden met het moment waarop je de lening moet terugbetalen, solliciteer je naar grote problemen op langere termijn. Dit is te voorkomen door verstandig te lenen, oftewel niet meer aan te vragen dan strikt noodzakelijk is en dan wat je op termijn ook weer kunt aflossen. Maar hoeveel kan je lenen en wat doe je wanneer je financiële ruimte zeer beperkt is?

Wanneer je dringend geld nodig hebt, maar moeilijk een lening af kunt sluiten, dan is het belangrijk dat je -ook naar jezelf- eerlijk bent over je situatie. Zo kan iemand met een negatieve BKR-registratie vaak in eerste instantie nog wel aankloppen bij familie of vrienden, maar wanneer er vervolgens moeizaam wordt terugbetaald, komt de vriendschap of familieband zwaar onder druk te staan. Dit is eigenlijk een situatie die je te allen tijde moet zien te vermijden: geld lenen van familie of vrienden kan je alleen maar doen wanneer je een goede leenovereenkomst afsluit en je daar ook strikt aan houdt.

Gemeentelijke Kredietbank

Voor wie dringend geld nodig heeft maar slechts beschikt over een kleine beurs, is er wellicht een betere optie: de gemeentelijke kredietbank. Bij de gemeentelijke kredietbank kunnen mensen terecht die nergens anders kunnen lenen, bijvoorbeeld door een negatieve BKR-notering of doordat zij rond moeten komen van bijvoorbeeld een WWB-uitkering. Voor deze vorm van lenen geldt echter wel dat de lening strikt noodzakelijk moet zijn: er worden dus geen leningen verstrekt om een vakantie of trouwerij van te bekostigen. In noodgevallen echter, bijvoorbeeld wanneer je dak lekt of de wasmachine het begeven heeft, maak je vaak een goede kans voor een ‘sociale lening’, zoals een lening van de gemeentelijke kredietbank ook wel wordt genoemd.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een lening via de gemeentelijke kredietbank, is het noodzakelijk dat je inkomen niet méér bedraagt dan 130% van het wettelijk minimumloon. Dit is exclusief vakantiegeld. Met een hoger inkomen kun je alleen in aanmerking komen wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals problematische schulden of omdat je vanwege je leeftijd nog geen krediet mag afsluiten.

Geplaatst in: Lenen bij ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *