Geld_lenen_bij_vrienden_of_familie

Geld lenen bij vrienden of familie

Het overkomt iedereen weleens: nét even iets te weinig geld hebben om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Omdat je net een dure reparatie aan je auto had, bijvoorbeeld, of omdat je wasmachine of koelkast het ineens begeven heeft. Of misschien heb je wel wat grotere plannen en wil je graag een eigen bedrijf beginnen, maar ontbreekt het je aan startkapitaal. Er zijn dan verschillende wegen die je kan bewandelen om toch op korte termijn wat extra geld in handen te krijgen, zoals een lening bij de bank, het UWV of de Sociale Dienst. Maar heb je al eens aan gedacht aan geld te lenen bij vrienden of bij je ouders? Vast wel.

Om te beginnen vráág je uiteraard aan je ouders, familie of vrienden of ze bereid zijn je een bedrag te lenen. Het verkrijgen van een lening is immers een gunst, géén recht. Verder zal je een regeling moeten treffen over het te lenen geldbedrag en de termijn waarbinnen de lening afgelost dient te worden. Hou er ook rekening mee dat je gevraagd zal worden naar het doel van de lening, en ga hier niet mee sjoemelen: als je geld leent om een nieuwe koelkast te kopen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je en passant ook dat ene leuke jurkje meefinancieert, tenzij de geldschieter hiervoor zijn of haar fiat geeft. Kortom: maak goede afspraken en hou je hier ook aan. Wil je écht verstandig lenen, dan leg je de afspraken vervolgens vast in een contract, dat door beide partijen ondertekend wordt.

Hoe stel je een leenovereenkomst op?

De exacte vorm en inhoud van een leenovereenkomst is natuurlijk van geval tot geval verschillend. Maar iedere leenoverkomst zou in ieder geval afspraken moeten bevatten over:

  • de identiteit van de lener én de geldschieter;
  • het exacte bedrag wat geleend wordt;
  • de berekende rente of vergoeding;
  • de duur van de lening;
  • de terugbetaling (per week, per maand, per drie maanden?);
  • het bedrag van de betalingstermijnen.

Het lijkt misschien wat raar of overdreven formeel om met familie of vrienden rond de tafel te gaan zitten om een leenoverkomst op te stellen. Toch is het belangrijker dan je denkt, want juist met je familie of vrienden wil je goed door één deur kunnen. Onthou dat een groot percentage van alle jaarlijkse ruzies gaat over financiële zaken: bij echtparen is geld goed voor maar liefst 60% van alle heibel. Met een goede leenoverkomst ondervang je dan ook een hoop problemen.

Geplaatst in: Verstandig lenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *