Geld_lenen_met_een_BKR-registratie

Geld lenen met een BKR-registratie

Wil je op een verstandige manier geld lenen? Leen dan bij voorkeur bij een bank of andere financiële instelling die wél gebruikmaakt van de BKR-registratie. Want hoewel het BKR-systeem door meer en meer mensen wordt gezien als een belemmering (“als je negatief geregistreerd staat, kom je nooit meer aan een lening”), kan het BKR-gebeuren zowel kredietnemer als kredietverstrekker behoeden voor een valkuil. 

Allereerst wat meer over het BKR. De afkorting BKR staat voor Bureau KredietRegistratie, een instelling die is gevestigd in Tiel. Dit bureau is indertijd opgericht door het financiële bedrijfsleven en fungeert als ‘waakhond’ voor banken en andere financiële instelling. Bij het BKR worden gegevens van consumenten bewaard, zoals wie waar een krediet heeft afgesloten en of er (nu of in het verleden) betalingsachterstanden zijn opgetreden. Op die manier kan worden voorkomen dat banken en kredietinstellingen geld uitlenen aan notoire wanbetalers, of aan mensen voor wie het eigenlijk niet (langer) verantwoord is om een lening aan te gaan. Juist met dat laatste gegeven kan je, als je verstandig wilt lenen, je voordeel doen.

Verstandig lenen met een BKR-registratie

Verstandig lenen begint uiteraard met het doel waarvoor je wil lenen. We gaan er vanuit dat je met je lening een bepaald doel voor ogen hebt, zoals bijvoorbeeld het vervangen van kapotte goederen of het laten uitvoeren van een noodzakelijke reparatie. “Verstandig lenen” en “zin hebben om paar dagen ongegeneerd te gaan brassen” gaat immers niet samen. Maar goed, terug naar de lening. Je kan natuurlijk geld proberen te lenen bij familie of vrienden, maar ook bij een officiële kredietverstrekker. Oók als je al een bekend bent bij het BKR! Het hangt er echter wel vanaf hóe je bekend staat, en ook je eigen attitude scheelt een hoop. Vraag je een krediet aan, wees dan ook altijd eerlijk over een bestaande BKR-registratie. Bij een eventuele check komt een al openstaand krediet sowieso naar voren, maar vooraf openheid van zaken geven, wekt stukken meer vertrouwen dan verzwijgen.

Waarom is het met een BKR-registratie verstandig lenen?

Het BKR-systeem is er zogezegd niet voor niets. De bedoeling erachter is niet alleen het beschermen van financiële instellingen, maar ook de bescherming van consumenten die anders onverantwoord (hoge) leningen aan zouden gaan. Mag je op grond van jouw inkomsten € 15.000,= lenen en sta je bij het BKR bekend met een reeds bestaand krediet van 5000 euro, dan zal een instelling die een BKR-check uitvoert jou nooit méér lenen dan € 10.000,=. Op die manier wordt voorkomen dat je over de schreef gaat en meer leent dan je op grond van je inkomsten kunt terugbetalen.

Geplaatst in: Verstandig lenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *