Bereken_je_maximale_hypotheek

Hoe bereken je je maximale hypotheek?

Dit is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Vroeger was het makkelijk: In de meeste gezinnen was de man in loondienst en kon de vrouw thuisblijven met de kinderen. Van het inkomen van de man konden heel wat gezinnen een hypotheek krijgen waarmee ze een huisje met een tuintje konden kopen. Maar, de tijden zijn veranderd. Eénverdieners hoeven niet altijd meer bij de bank aan te kloppen als ze een huisje op het oog hebben en een hypotheek nodig hebben. Je hoort steeds vaker dat mensen blijven huren, gewoonweg omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen die bij hun woonbehoefte aansluit.
Maar hoeveel hypotheek kun je dan wél krijgen? Welke mogelijkheden heb je met een bepaald inkomen en wat is dan je maximale hypotheek? We geven je een paar voorbeelden:

Voorbeeld A

Bregje is onlangs gescheiden. Het koophuis waar ze samen met haar ex en de kinderen woonde, is op naam van haar ex komen te staan. Hij betaalde altijd de hypotheek en hoefde haar niet uit te kopen. Nu is ze op zoek gegaan naar een hypotheek om zelf weer zelfstandig een woning voor haar en de kinderen te kopen. Bregje heeft een vast bruto jaarinkomen van 26.000 euro en ontvangt daarnaast partner- en kinderalimentatie. Maandelijks heeft ze alles bij elkaar zo’n 2000 euro te besteden. Ze kreeg bij haar hypotheekverstrekker te horen dat ze maximaal 125.000 euro aan hypotheek kon krijgen op basis van haar eigen inkomen, exclusief de alimentatie.
Uiteindelijk heeft Bregje in verband met dit bedrag moeten kiezen voor een klein appartementje dat wat verder buiten de stad ligt en ze heeft daarvoor een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Omdat de alimentatie die ze maandelijks ontving, niet werd meegenomen in de berekening is ze dicht op het maximaal mogelijke bedrag aan hypotheek gaan zitten. Ze houdt nu, onder andere dankzij de alimentatie, toch nog voldoende geld over iedere maand om leuke dingen voor en met de kinderen te doen.

Voorbeeld B

Hans is 28 jaar oud en heeft lang doorgestudeerd. Al die tijd is hij bij zijn ouders blijven wonen en nu hij een goede baan heeft, wil hij graag met een hypotheek een eigen woning gaan kopen. Zijn bruto maandinkomen bedraagt 42.000 euro per jaar. Zijn studieschuld is door zijn ouders voorgeschoten en voorlopig hoeft hij hier niets voor te betalen.
Hans kreeg te horen dat hij maximaal een hypotheek van iets meer dan 190.000 euro kon krijgen. Dit maximale bedrag aan hypotheek is niet hetzelfde als de maximale koopsom en uiteindelijk heeft Hans een appartement van 169.000 euro gevonden, wat erg dicht op de maximale koopsom ligt. Zijn hypotheek is voor 80 procent aflossingsvrij. Op dit moment liggen de maandlasten van de hypotheek voor Hans behoorlijk hoog maar Hans heeft goede hoop in de toekomst meer te gaan verdienen en is blij dat hij met deze hypotheek toch wat opbouwt voor later.

Precies weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen

Allereerst is het belangrijk je te bedenken wat voor hypotheekvorm je wilt. Ga je voor een aflossingsvrije hypotheek waarbij je alleen rente betaalt, of kies je voor een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek? En, ben je een starter of ben je eerder huiseigenaar geweest? Wat is je leeftijd? Heb je nog andere lopende leningen? Al deze zaken wegen mee in wat je mogelijkheden zijn voor een hypotheek.

Als je wilt weten wat je maximaal aan hypotheek kan krijgen, vraag je dan ook eerst af wat je per maand kwijt wilt zijn. Over het algemeen geldt natuurlijk dat hoe hoger het hypotheekbedrag is, hoe meer je per maand betaalt.

Wanneer je al je mogelijkheden voor een hypotheek op een rijtje wilt krijgen, informeer dan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker. Zij kunnen een berekening voor je maken die precies is toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Ook kun je op diverse websites terecht voor een berekening van je hypotheek. Daar krijg je een aardig idee van wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen; vooral als je er meerdere raadpleegt. Toch zullen deze uitkomsten nooit zo precies zijn als degene die je voorgeschoteld krijgt door een hypotheekadviseur.

Geplaatst in: Lenen, hoeveel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *