Hoeveel_kan_je_maximaal_lenen

Hoeveel kan je maximaal lenen?

Als je op zoek bent naar een lening dan is het fijn een idee te hebben welk bedrag je maximaal zou kunnen lenen. Als je een klein voorschotje via een onderhandse lening van iemand in je familie wilt vragen, ben je natuurlijk maar één telefoontje van je antwoord verwijderd. Maar als je op zoek moet naar een andere, commerciële kredietverstrekker, dan is het wat lastiger om meteen een concreet antwoord op de vraag ‘hoeveel kan ik maximaal lenen’ te krijgen. We helpen je hier op weg in je speurtocht naar een geschikte, maximale lening en zetten de informatie per leenvorm voor je op een rijtje:

Een klein voorschotje

Wanneer je even een tegenvaller hebt, zoals een auto die ineens naar de garage moet of een wasmachine die het begeeft, dan heb je misschien niet de tijd te wachten tot je loon weer wordt gestort. Op zo’n moment kan het erg fijn zijn als je ergens snel een klein bedrag kunt lenen.
Kleine leningen met een looptijd van maximaal drie maanden staan ook wel bekend als minileningen, minikredieten of flitskredieten. Ze hebben vanwege de hoge rentes en hoge leenkosten een negatieve naam maar in sommige gevallen kunnen ze wel degelijk uitkomst bieden. Zorg wel dat je zeker weet dat je de lening op tijd terug kan betalen, anders worden er vaak hoge boetes gerekend.
Wat je maximaal kunt lenen bij een dergelijk voorschotje is niet afhankelijk van jouw persoonlijke inkomen maar heeft te maken met regelgeving. Wat je maximaal kunt lenen wordt door de meeste aanbieders van flitskredieten vastgesteld op 750 of 800 euro. De maximale rente die er over gerekend mag worden, bedraagt 15 procent maar de aanbieders werken hier vaak omheen door zogenaamde leenkosten in rekening te brengen: een vast bedrag dat je betaalt als je de lening afsluit.

Een groot bedrag lenen

Op het moment dat je geen klein voorschotje nodig hebt maar een groot bedrag wilt lenen, dan wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen op een heel andere manier vastgesteld. Wanneer je geld wilt lenen voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto of voor een verbouwing, dan gaan de meeste kredietverstrekkers uitgebreid na of je in staat zult zijn om de lening en de bijkomende kosten terug te betalen. Ze willen weten wat je vaste inkomen is en bijvoorbeeld of je een BKR-notering hebt. Afhankelijk van die gegevens, kan je aanvraag voor een lening dus zelfs worden afgekeurd en dan lenen ze je helemaal niets. Als alles gunstig is, bestaat er in principe geen bovengrens aan het bedrag dat je kunt lenen en is die voornamelijk afhankelijk van je eigen inkomen.
Het is overigens niet zo, dat als je nul op rekest krijgt bij de ene aanbieder, dat je dan geen kans hebt op een lening bij een andere aanbieder. Zo zijn er kredietverstrekkers die geen acht slaan op een BKR-notering en die geen inkomenscheck uitvoeren. Deze kredietverstrekkers lopen zelf wel een hoger risico dat mensen hun lening niet op tijd terugbetalen. Dat is de reden dat ze vaak hogere rentes hanteren en hoge boetes uitdelen wanneer een termijn niet op tijd wordt afgelost. Dat is dus wel even iets om rekening mee te houden: zorg dat je zeker weet dat je de lening en de kosten op tijd kunt betalen.

Lenen met uitkering

Als je geen vast inkomen uit loondienst of uit een eigen onderneming hebt, dan wordt het een stuk lastiger om geld te lenen. Bij sommige kredietverstrekkers hoef je, als je van een uitkering leeft, überhaupt niet voor een lening aan te kloppen. Bij andere kredietverstrekkers worden er bepaalde eisen gesteld, zoals een minimaal inkomen dat de partner moet hebben. Slechts enkele kredietverstrekkers zijn altijd bereid je tot een bepaald bedrag een lening te verstrekken, ook wanneer je van een uitkering rond moet komen. Het maximum bedrag is dan vaak vastgelegd voor dat type lening en niet gebaseerd op jouw persoonlijke inkomen. Wat je maximaal kunt lenen als je een uitkering hebt, is dus niet zo makkelijk te zeggen maar je moet natuurlijk eerder denken aan enkele honderden euro’s als maximum dan aan enkele duizenden euro’s.
Ga ook voor jezelf eerst goed na wat je met je uitkering maandelijks kwijt kunt zijn aan het aflossen van de lening en het betalen van de rente voordat je een offerte aanvraagt of een lening afsluit. Zie ook: lenen met uitkering

Een hypotheek

Hoeveel je maximaal kan lenen als je een hypotheek af wilt sluiten, is niet zo makkelijk voor te rekenen. Er spelen namelijk een heleboel factoren mee bij de hoogte van dat bedrag. Op deze website kun je er meer over lezen. In ‘Lenen voor een huis’ en ‘Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’ leggen we je haarfijn uit hoe je erachter kunt komen wat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

Geplaatst in: Lenen, hoeveel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *