Je persoonlijke lening boetevrij aflossen

Vrijwel iedereen komt in zijn of haar leven weleens voor het probleem te staan dat er niet genoeg geld voorhanden is om een wens te vervullen. Deze wens kan uiteenlopen van klein tot heel groot: een paar losse euro’s voor de parkeerautomaat tot een enorm geldbedrag voor de aankoop van een huis. Het probleem met de paar losse parkeermunten is meestal wel op te lossen door je bijrijder vriendelijk aan te kijken, maar met een huis wordt dit natuurlijk al een heel ander verhaal. Ook andere grote gebeurtenissen, zoals een huwelijk of de aanschaf van een boot, kosten vaak meer dan jij en je omgeving kunnen opbrengen. Het afsluiten van een persoonlijke lening kan dan een uitkomst zijn. Maar wat zijn hiervan de consequenties?

Wil je meer weten over (het aflossen van een) persoonlijke lening, dan is het belangrijk eerst te begrijpen voor welke doelen deze leenconstructie geschikt is. Een persoonlijke lening sluit je in de regel af wanneer je een grote aankoop wil doen en al op voorhand weet welk geldbedrag hiervoor benodigd is. Vervolgens stel je vast binnen welke termijn je de lening kan en wil terugbetalen. Op basis van deze gegevens ga je met de geldverstrekker rond de tafel en kom je tot een overeenkomst waarbij het geleende bedrag, het berekende rentepercentage en de looptijd van de lening worden vastgelegd. Eigenlijk het uiteindelijke antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen?. Een op zich prima constructie waarbij alle partijen op voorhand weten waar ze aan toe zijn, maar wat als je nu je je persoonlijke lening eerder wil aflossen?

Persoonlijke lening eerder aflossen en boetes

Geld lenen kost geld, dat weet iedereen. De uitlenende partij daarentegen verdient er vaak goed geld aan, denk maar aan de berekende rente. Wil jij je persoonlijke lening eerder aflossen dan de vooraf besproken einddatum, dan loopt de geldverstrekker hierdoor inkomsten (berekende rente) mis. Om dit gemis op te vangen, wordt dan een boete berekend. Deze bedraagt, sinds 1 juli 2011, 1% wanneer de lening nog langer dan een jaar zou lopen. Bij een resterende looptijd korter dan een jaar is de boete 0,5%. Lang niet alle geldverstrekkers berekenen echter een boete bij voortijdige aflossing.

Sigaar uit eigen doos

Op het eerste gezicht lijkt de oplossing dus voor de hand liggend: verstandig lenen doe je bij een partij die geen boete berekent bij een vroegtijdige aflossing. Maar pas op, want met deze redenatie kan je van een koude kermis thuiskomen. Bij de meeste geldverstrekkers is de boetevrije aflossing namelijk niets meer of minder dan een sigaar uit eigen doos: het rentepercentage op de lening zelf ligt hoger, dus de aflossingsboete heb je al lang en breed betaald voordat je ook maar een euro voortijdig hebt afgelost.

Geplaatst in: Lenen en afbetalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *