Lenen_bij_DUO

Lenen bij DUO

Wanneer je een studie volgt, bouw je op een belangrijke manier aan je toekomst. Met een diploma op zoek heb je immers grotere kans op het vinden van een uitdagende, goedbetaalde baan waarin je kwaliteiten tot z’n recht komen. Dat weet de overheid ook wel, en daarom is diezelfde overheid genegen om mee te betalen aan de kosten voor je opleiding. Dat doet men in de vorm van een basisbeurs, eventueel aangevuld met een aanvullende beurs. Je krijgt dit bedrag niet voor niets: alleen wanneer je je diploma binnen de gestelde termijn haalt, hoef je de beurs niet terug te betalen. De lening wordt dan dus omgezet in een gift. Maar weet je dat je ook op een andere manier kunt lenen bij DUO?

De basisbeurs bestaat uit een vast bedrag, waarbij het van belang is of je inwonend of uitwonend studeert. Wie uitwonend is, ontvangt een hoger bedrag: logisch, want als je op jezelf woont, heb je ook meer kosten dan in Hotel Mamma. Een thuiswonende student ontvangt aan basisbeurs € 95,61 per maand (bedrag 2012), terwijl een uitwonende student maandelijks maar liefst € 266,23 op zijn of haar rekening krijgt bijgeschreven. Toegegeven: daar kan je niet compleet zelfstandig van leven. Dat is ook niet de bedoeling, want de overheid verwacht dat ook de ouders financieel bijspringen wanneer hun kinderen willen studeren. Alleen wanneer ouders dit niet kunnen betalen, bestaat er recht op een aanvullende beurs. Een lening kan je echter afsluiten ongeacht het inkomen van je ouders.

Goedkoop lenen bij DUO

De voorwaarden voor een lening bij DUO zijn ronduit gunstig te noemen: je hoeft pas te beginnen met terugbetalen wanneer je je studie hebt afgerond (of afgebroken, maar daar gaan we nu even niet vanuit). Over deze terugbetaling mag je maar liefst 15 jaar doen, mits je tenminste € 45,41 per maand terugbetaalt. Mocht je desondanks niet in staat zijn om de lening terug te betalen, dan zijn er mogelijkheden om de betalingstermijn aan te passen. Ook het rentepercentage voor een lening bij DUO is zeer gunstig, en niet te vergelijken met de commerciële markt. De exacte rente fluctueert,  maar in 2012 bedroeg het percentage 1,39%. Hoeveel je exact kunt lenen bij DUO, is afhankelijk van je schooltype en je woonsituatie. Verder kan je in aanmerking komen voor het collegegeldkrediet: dit is een geldlening die je afsluit om je collegegeld mee te betalen. Je kan dan ook nooit méér lenen dan het bedrag dat je moet betalen aan collegegeld.

Geplaatst in: Lenen bij ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *