Lenen bij je werkgever

Het leven is duur, dat weet iedereen. Je zal dus lang niet altijd alles kunnen kopen waaraan je op dat moment behoefte hebt: je kan immers kwalijk voor iedere gril een lening afsluiten. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat het afsluiten van een lening altijd uit den boze is. Heb je echt dringend geld nodig voor een aankoop die niet kan wachten (een nieuwe wasmachine als de oude het net begeven heeft bijvoorbeeld, een broodnodige reparatie aan een lekkend dak of een dure reparatie om je auto toch nog door de APK te krijgen), dan kan het afsluiten van een lening een goed idee zijn. Maar waar en bij wie sluit je een lening af?

Geld lenen kost hoe dan ook, altijd geld. Tenzij je natuurlijk beschikt over een rijke ‘tante Agaath‘ met het hart op de juiste plaats, want juist familieleden zijn nog weleens bereid om een renteloze lening te verstrekken. Zeker wanneer het om iets duurzaams gaat, zoals bijvoorbeeld de start van een eigen bedrijf of de financiering van jullie droombruiloft, bieden je naasten je wellicht graag een helpende hand. Maar weet je dat je ook geld kunt lenen van je werkgever?

Geld lenen bij je werkgever, hoe werkt dat?

In de wet is vastgelegd dat werkgevers hun werknemers mogen helpen door het verstrekken van een lening. Deze lening mag niet renteloos zijn, maar de berekende rente ligt wel stukken lager dan het geldende tarief bij banken en creditcardmaatschappijen. In 2012 lag het rentepercentage op 2,85%, behoorlijk gunstig dus. Werkgevers mogen hier echter wel van afwijken en voor zichzelf een hogere rente bedingen, maar dit moet dan van te voren worden afgesproken. De terugbetaling geschiedt meestal “automatisch”, in die zin dat het af te lossen maandbedrag wordt ingehouden op het loon. Een lening via de werkgever is dan ook voor beide partijen een betrouwbare oplossing.

Renteloos lenen bij uitzondering

Een renteloze lening verstrekken mag als werkgever ook, maar alleen onder bepaalde condities: de lening moet worden gebruikt voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van de eigen woning van de werknemer. Het feit dat de lening hiertoe wordt gebruikt, moet je schriftelijk vastleggen, anders loop je het risico de fiscus op je dak te krijgen. Ook moet je kopieƫn van betalingsbewijzen kunnen overleggen, mocht hierom gevraagd worden.

Geplaatst in: Lenen bij ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *