Lenen om te beleggen

Je hoort het mensen weleens zeggen: als je groot geld wil verdienen, moet je leren beleggen. Feit is inderdaad dat er met beleggen grote winsten te behalen zijn, méér dan met gewoon banksparen. Dit komt doordat er aan beleggen een zeker risico verbonden is: je investeert je geld in een onderneming, maar het is nog maar de vraag hoe die onderneming het de komende tijd zal doen. Is het een gezond bedrijf en is er sprake van winst en/of groei, dan stijgt je belegging al snel in waarde en heb je dus winst. Maar als het slechter gaat met het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd, wordt je belegging minder waard en lijdt je verlies.

Stel je voor: je bent serieus geïnteresseerd in de beurs. Je volgt het nieuws op de voet en bent goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen bepaalde organisaties. Dan kan het uiteraard gebeuren dat een investering in bedrijf X je op een bepaald moment een goed idee lijkt. Hoe groter de investering, hoe groter de winst die je daarmee kunt maken.

Lenen om te beleggen: zo mis kan het gaan

Je koopt 1000 aandelen van bedrijf X, voor 1 euro per stuk. De koers stijgt totdat het aandeel X € 1,50 per stuk waard is. Op dat moment verkoop je je aandelen. Je winst is dan 500 euro, minus de kosten voor het beleggen uiteraard. Had je nu 10.000 euro gehad om te investeren, dan was je winst geen € 500, maar € 5000 euro geweest.

Probleem: je hebt geen 10.000 euro voorhanden, maar slechts € 1000,=. Wanneer je echt vertrouwen hebt in bedrijf X, kan de neiging groot zijn om de resterende 9000 euro te lenen bij de bank, een particuliere geldschieter of bij vrienden of familie. Het is echter niet aan te raden om dit te doen, ook niet als de vooruitzichten van bedrijf X uitstekend zijn. Beleggen blijft hoe dan ook altijd een risicovolle investering, waarbij je de kans loopt dat je aandelen in waarde dalen of dat je zelfs je gehele investering kwijt bent (in geval van faillissement). Heb je het bedrag dat je hebt belegd geleend, dan moet je dus gaan afbetalen met geld dat je inmiddels niet meer hebt.

Geplaatst in: Lenen voor ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *