Geld_lenen_voor_een_huis

Geld lenen voor een huis

Hoewel sommigen het huren van een woning verkiezen boven het kopen van een woning, bijvoorbeeld omdat ze de verplichting niet aan willen gaan of omdat ze nog niet precies weten wat ze willen, koesteren toch veel mensen de droom om uiteindelijk hun eigen huis te kopen. Maar is het altijd haalbaar? Hoeveel kun je lenen voor een huis en kun je daarvan het huis van je dromen kopen? Je krijgt van ons algemene informatie over het lenen voor een huis en we geven je een aantal praktische voorbeelden.

Hoeveel kan je lenen voor een huis?

Op deze website kun je lezen hoe je te weten komt wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. In ‘Hoeveel hypotheek kan je krijgen?’ krijg je een aardig idee van het maximale bedrag aan hypotheek dat je mag verwachten met je inkomen. Maar, als je weet wat je maximaal aan hypotheek kunt lenen, dan is daar de kous nog niet mee af. Dat is namelijk niet hetzelfde bedrag als waarvoor je een appartement of huis kunt kopen. Hoe kan dat?

Behalve de kostprijs voor het huis, komen er nog een aantal kosten bij de koop kijken die je mee moet nemen voor de hypotheek. Zo zijn er bijvoorbeeld de kosten koper ( notariskosten, overdrachtsbelasting ) die je bij de koopsom op kunt tellen. Ook kosten voor een makelaar kunnen een rol spelen, of een opleveringskeuring bij een nieuwbouwhuis.

Dit betekent dus, dat stel dat je een huis op het oog hebt waar een koopsom van 149.000 euro voor staat en je een maximaal hypotheekbedrag van 150.000 euro kunt lenen, het wel eens zo kan zijn dat je het huis aan je voorbij moet laten gaan. Al lijkt het op het eerste gezicht misschien zo dat het huis minder kost dan wat je aan hypotheek kan krijgen: het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, is dan toch vaak niet toereikend vanwege de bijkomende kosten. Om precies te weten waar je aan toe bent, kun je het beste overleggen met een hypotheekadviseur.

Voorbeelden maximale koopsom

Het maximale bedrag aan hypotheek dat persoon A kon krijgen, bedroeg 192.336 euro. Binnen dat budget kon deze persoon een woning krijgen van maximaal 178.089 euro.
Persoon B kreeg te horen een maximaal bedrag aan hypotheek van 117.047 euro te krijgen. De daarbij behorende maximale koopsom van een woning bedraagt 108.377 euro.

Als je een snelle berekening maakt, leer je dat de maximale koopsom ongeveer 93% van het maximale hypotheekbedrag bedraagt. Als je al weet wat jouw maximale hypotheekbedrag is, dan vermenigvuldig je dit dus met 0,93 en je weet ongeveer wat het bedrag is waarvoor je maximaal een woning kunt zoeken. De exacte bedragen zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Als je precies wilt weten wat je mogelijkheden zijn dan kun je je situatie en wensen voorleggen aan een hypotheekadviseur. Deze maakt dan een concrete inschatting waarmee je gericht aan de slag kunt.

Geplaatst in: Lenen voor ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *