Lenen_voor_je_levensonderhoud

Lenen voor je levensonderhoud

Soms heb je helemaal niets hoogdravends (zoals een huis of een eigen bedrijf) voor ogen, maar heb je desondanks behoefte aan een beetje extra financiële armslag. Bijvoorbeeld om je kapotte wasmachine te vervangen, de CV-ketel te laten repareren of die 16e hands doorgezakte bank eindelijk te vervangen. Hoe zit het dan met de mogelijkheden voor een geldlening? Kan je lenen voor je levensonderhoud?
Bij veel postorderbedrijven kan je bestellen op krediet. Dit betekent dat je slechts een gedeelte van het bestelde direct betaalt, terwijl je het bestelde goed wel volledig geleverd krijgt. De rest betaal je dan af in termijnen. Deze manier van geld lenen wordt vaak gebruikt door mensen die niet of nauwelijks de beschikking hebben over enig spaargeld. Natuurlijk kost deze vorm van lenen, zoals élke vorm, wel geld: je betaalt niet alleen je maandelijkse aflossing, maar ook de rente die berekend wordt door het postorderbedrijf. Je moet dan ook bij jezelf te rade gaan of deze vorm van lenen wel geschikt voor je is: door de maandelijkse aflossing verklein je immers het bedrag dat je in handen hebt om van rond te komen. Hierdoor loop je het risico om vroeg of laat schuld op schuld te gaan stapelen.

Een sociale lening afsluiten

Behoor je tot de minima, dan is de sociale leenbank wellicht een alternatief voor het dure postorderbedrijf. Via de SBN, de Sociale Banken Nederland, kan je in sommige gevallen een geldlening afsluiten met een zeer laag rentepercentage. Verder krijg je in de meeste gevallen ruimschoots de tijd om de lening af te lossen: termijnen van 3 jaar tot zelfs 5 jaar zijn geen uitzondering. Je kan alleen in aanmerking komen voor een lening via het SBN wanneer je het geld nodig hebt voor een bepaald, eenmalig, doel: structurele geldproblemen op die manier oplossen is dus geen optie.

Iedereen naar de SBN?

Een lening afsluiten met een lange looptijd en gunstige rentepercentages: dát willen we allemaal wel! Met z’n allen bij de SBN op de stoep gaan staan dan maar? Dat kan je proberen, maar geloof ons: veel meer dan nul op het rekest zal je niet krijgen. Een lening via de SBN is immers alléén bedoeld voor mensen met een minimuminkomen. Je mag dus maandelijks maximaal 130% van het bruto minimumloon verdienen. Verder wordt bekeken of de lening financieel verantwoord en haalbaar is. Mocht het nodig zijn, dan kan het SBN ook zorgdragen voor financiële begeleiding en budgetbeheer. Op deze manier wordt voorkomen dat iemand van de regen in de drup terechtkomt.

Geplaatst in: Lenen voor ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *