Tips hoe verstandig te lenen

(Bijna) iedereen komt weleens in de situatie dat er wat extra geld nodig is, bijvoorbeeld om een eigen bedrijf te beginnen, een auto aan te schaffen of een groot huwelijksfeest te bekostigen. Ook voor kleinere gelegenheden, zoals vakanties, een reparatie aan de wagen of het (laten) vervangen van gebruiksgoederen, wordt graag en vaak geleend. Maar hoe leen je nu eigenlijk zo verstandig mogelijk? En wanneer je verstandig leent, hoeveel kan je dan lenen?

Geld lenen kost, hoe je het ook wendt of keert, altijd geld. De beste tip hoe verstandig te lenen is daarom om niet méér te lenen dan je echt dringend nodig hebt. Je betaalt namelijk niet alleen de aflossing, maar ook nog eens de berekende rente over je lening. En kan je eerder aflossen dan voorzien, dan krijg je in veel gevallen te maken met een boete. Het is dan ook zaak om echt alleen het hoogstnodige te lenen en de aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de berekende rente, maar ook op alle bijkomende voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na overlijden met de lening?

Rente: hoe vaster, hoe beter

Ook voor de berekening van rente geldt: het is goed om te weten waar je aan toe bent. Sluit je een geldlening af met een variabele rente, dan zou deze rente ineens omhoog kunnen schieten, met alle gevolgen van dien. Het is beter om in dat geval iets méér te betalen, maar wel te weten wat je te wachten staat gedurende de looptijd.

Ga niet akkoord met voorwaarden die je niet begrijpt

In principe zijn er eigenlijk weinig producten die zo simpel zijn als een geldlening. Ingewikkelde, wollige taal is dus helemaal niet nodig. Een béétje wolligheid zal er altijd wel inzitten (dit is vrijwel altijd het geval wanneer het om juridische documenten gaat), maar wanneer je leencontract aan elkaar hangt van de mitsen en maren, wordt het tijd om serieus wantrouwig te worden. Je zal niet de eerste zijn die in zee gaat met een kredietverstrekker die slechte voorwaarden camoufleert met wollig taalgebruik.

Geplaatst in: Verstandig lenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *