Wanneer de debiteur overlijdt

Je moet er uiteraard niet aan denken, maar op een gegeven moment komt een ieder van ons te overlijden. De kans hierop is uiteraard niet zo groot wanneer je nog in bloei van je leven bent, maar vooralsnog: het kán. Maar wat gebeurt er als de overledene in een eerder stadium een lening had afgesloten, bijvoorbeeld bij diens werkgever, bij een particuliere geldverstrekker of bij vrienden?

Ben je de erfgenaam van iemand die een lening had afgesloten, pas dan op: je erft namelijk niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden die iemand gedurende zijn/haar leven heeft vergaard. Er zijn leenconstructies waarbij de lening in geval van overlijden wordt kwijtgescholden. Dit is echter niet standaard het geval, en vaak moet er daarvoor eerst een verzekering worden afgesloten, zeker wanneer het gaat om grotere bedragen. Deze verzekering is echter uiteraard alleen bij leven af te sluiten: is de debiteur eenmaal overleden, dan is er niets meer aan de schuld te veranderen. De erfgenamen zijn in dat geval verplicht om de lening van de overledene af te betalen. Hierbij mag ook gewoon rente worden berekend, net zoals dat bij de debiteur zelf het geval was. Er gelden dus geen speciale regelingen en/of rentevoeten voor erfgenamen.

Debiteur overlijdt: verplichtingen schuldeisers

Na een overlijden zijn schuldeisers wettelijk verplicht 3 maanden te wachten alvorens zij gaan terugvorderen. Van uitstel komt echter geen afstel, dus zorg dat er tijdig goede afspraken worden gemaakt met de schuldeisende partij. Wanneer je hierin zelf open en schappelijk bent, is er met veel schuldeisers prima te praten: mits je je daarna wel aan de overeenkomst houdt, natuurlijk. Valt de totale erfenis negatief uit en/of ben je niet in staat om de schulden van de erflater af te lossen, dan zal je de erfenis moeten verwerpen. Dit kan richting de schuldeiser worden aangetoond door middel van overlegging van de akte van verwerping.

Geplaatst in: Lenen en afbetalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *