Lenen_hoeveel

Lenen: hoeveel, waarvoor en waar?

Als je wilt weten wat je kunt lenen, moet je jezelf eerst een paar belangrijke vragen stellen. We leggen je hier uit welke stappen je moet doorlopen voordat je op zoek gaat naar een lening en een geschikte kredietverstrekker. We vertellen je ook hoe je een inschatting kunt maken van het totale bedrag dat je eventueel kunt gaan lenen.

Waarvoor kan je geld lenen?

Je hoeft heus niet altijd te verantwoorden wat je met geleend geld wilt doen, zeker niet wanneer het om een relatief klein bedrag gaat. Toch is het belangrijk dat je in de eerste plaats jezelf wel afvraagt waarom je geld wilt lenen. Dit is de eerste, en wellicht de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je overweegt een lening af te sluiten. Alles begint namelijk met deze vraag.
Heb je geld nodig om een kapotte wasmachine te vervangen of wil je juist geld lenen om je dagelijkse taken even te ontvluchten tijdens een welverdiende vakantie? Wil je geld lenen om een lekkage aan het dak van je huis te laten repareren of heb je nog geen huis en ben je op zoek naar een geschikte hypotheek?
Het is belangrijk dat je je realiseert dat geld lenen op langere termijn je altijd geld kost; je betaalt immers rente. Is het wel echt noodzakelijk om geld te lenen of kun je het benodigde bedrag beter bij elkaar sparen? Als je helder hebt waarvoor je precies geld wilt lenen dan kun je een weloverwogen besluit maken.

Hoeveel geld kan je lenen?

Als je in kaart hebt gebracht waar je geld voor nodig hebt, dan heb je een idee van de hoeveelheid die je nodig hebt. Voor een klein voorschotje op je loon om iets leuks te kopen of om een kapot apparaat te vervangen zal al snel een paar honderd euro of zelfs minder volstaan. Als je een huis wilt kopen gaat het waarschijnlijk om de grootste uitgave die je in je leven ooit zult doen.
Bij kleine bedragen aan leningen is het maximum dat je kunt lenen vaak een vast bedrag. Je inkomen of het feit dat je nog andere lopende leningen hebt, zijn daar niet of nauwelijks van belang. Ga je echter een grotere lening aan voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of wil je een hypotheek afsluiten, dan spelen veel zaken een rol bij het vaststellen van het maximum bedrag dat je kunt lenen. Je kredietverstrekker zal dan het één en ander van je willen weten en op basis daarvan een maximum vaststellen. Wat je op jaarbasis aan vast inkomen ontvangt, is daarbij uiteraard de belangrijkste factor.

Waar kan je geld lenen?

Bij verschillende bedragen passen verschillende kredietverstrekkers. Zo zou je een kleine, snelle lening online af kunnen sluiten waarbij je binnen één of enkele dagen al geld op je rekening hebt staan. Voor een groter leenbedrag ga je doorgaans een langer traject in waarbij de kredietverstrekker nagaat of je in staat zult zijn de kosten van de lening te dragen.
Het grootste onderscheid is te maken tussen de onderhandse leningen waarbij je van familie of bekenden leent, de leningen die je afsluit bij je bank en de leningen die je af kunt sluiten bij andere gespecialiseerde, commerciële kredietverstrekkers. Neem altijd de tijd om uit te zoeken welke kredietverstrekker het beste past bij jouw specifieke wensen en welke je de beste en goedkoopste lening kan bieden. Een beetje onderzoek doen kan je op de langere termijn flink wat geld besparen!

Geplaatst in: Verstandig lenen
Tags: · ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *