Geld_lenen_bij_wie

Geld lenen, maar bij wie eigenlijk?

Als je geld nodig hebt en een lening af wilt sluiten, kun je daarvoor op verschillende plaatsen terecht. We bespreken hier de meest gangbare kredietverstrekkers en vertellen je wat de voor- en nadelen zijn van het betreffende type aanbieder.

Optie 1: ‘Tante Agaat’

Eén van de populairste plaatsen om aan te kloppen voor een lening, blijft ‘Tante Agaat’. Uiteraard wordt hiermee niet gedoeld op een specifiek persoon: met een zogenaamde ‘Tante Agaat’-lening wordt een onderhandse lening bedoeld ( niet te verwarren met een persoonlijke lening!) van een familielid of een goede vriend. Bijna iedereen heeft, recent of langer geleden, wel eens wat geld van zijn of haar ouders geleend. En ook ooms, tantes of vrienden die wat meer te besteden hebben, bieden vaak graag de helpende hand aan iemand die ze goed kennen in tijden van nood.
Het voordeel is natuurlijk dat een lening afsluiten bij vrienden of familie makkelijk gaat en meestal zul je ook geen rente over de lening hoeven te betalen. Een nadeel is echter wel, dat er soms problemen kunnen ontstaan. Wanneer je het geld niet op tijd terug kunt betalen, of wanneer degene die je het geld geleend heeft, ineens zelf extra geld nodig heeft en het geld terug wil hebben.
Je kunt voorkomen dat de persoonlijke relatie onder druk komt te staan door bijvoorbeeld toch het één en ander op papier te zetten, door het bij kleine leenbedragen te houden of door er in zijn geheel van af te zien en toch maar naar een commerciële kredietverstrekker te stappen.

Optie 2: De bank

Buiten de eigen familie en vriendenkring is de bekendste kredietverstrekker nog altijd de bank. Hoewel veel banken sinds de crisis niet meer zo gul zijn met het uitdelen van leningen gaan de meeste mensen hier nog het eerst naartoe als ze een lening af willen sluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing of de aanschaf van iets kostbaars of wanneer ze op zoek zijn naar een geschikte hypotheek.
Het voordeel van lenen bij je bank is dat je je financiën zo op één plek kunt houden. Dat is overzichtelijk en wellicht heb je een vertrouwd gevoel bij je eigen bank. Banken komen bijvoorbeeld niet in het nieuws zoals sommige aanbieders van flitskredieten en wanneer je klachten hebt, kun je de situatie relatief gemakkelijk aan de kaak stellen. Bij een bank is veel know-how en je krijgt er uitgebreide informatie.
Een nadeel van banken is dat ze dus minder snel een aanvraag voor een lening goedkeuren dan vroeger. Ze zullen ook van jouw kant veel informatie willen voordat ze een besluit maken en er bestaat een kans dat je een kleiner bedrag kunt lenen dan je wilt of dat je aanvraag zelfs afgekeurd wordt.

Optie 3: Overige kredietverstrekkers / particuliere kredietverstrekkers

Als je geen lening af kunt of wilt sluiten bij je familie of bij de bank, dan zijn er nog talloze andere kredietverstrekkers waar je terecht kunt. Dit zijn doorgaans particuliere en gespecialiseerde aanbieders van leningen die hun inkomsten onder andere halen uit de rente en leenkosten die mensen over hun leningen betalen.
Er zijn kredietverstrekkers waarbij je alleen terecht kunt voor kleine leenbedragen tot een paar honderd euro maar er zijn ook aanbieders waar je tot wel enkele tonnen terecht kunt, afhankelijk van je vermogen de lening te betalen.
Het voordeel van dit enorme aanbod is dat je bijna altijd wel ergens een lening kunt krijgen, ook wanneer je bij de bank nul op rekest hebt gekregen. Een nadeel is dat er soms, vooral bij minikredieten of leningen waarbij geen inkomenscheck of BKR-check wordt uitgevoerd, sprake kan zijn van hogere rentes of van ongunstige leenvoorwaarden.
Nu gaan er heel wat spookverhalen rond over woekeraars maar je kunt de risico’s uitsluiten door gedegen onderzoek te doen naar de kredietverstrekker die je op het oog hebt. Zoek naar ervaringen van andere leners op internet, loop consumentenwebsites na voor informatie, informeer naar vergunningen en doe navraag bij een overkoepelende organisatie.

Geplaatst in: Lenen bij ....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *