Als je een huis wilt kopen, een auto aanschaffen, een verbouwing laten uitvoeren of gewoon wanneer je even over wat extra geld moet kunnen beschikken, dan zul je hoogstwaarschijnlijk gaan kijken naar de mogelijkheid om geld te lenen. Het is prettig wanneer je dan ongeveer weet aan welk bedrag je moet denken. Hoeveel geld heb je in totaal nodig voor wat je wilt doen? Hoeveel van dat bedrag moet je lenen? Hoeveel kun je lenen in jouw persoonlijke situatie? En hoeveel kost een lening precies? Als je je een goed beeld kunt vormen van de bedragen, helpt je dat om een juiste beslissing te maken en een goedkope lening te vinden. Je kunt betrekkelijk eenvoudig zelf je lening berekenen. Hieronder vertellen we je hóe je zelf je lening kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden.
Hoeveel lenen? Zelf berekenen
Als je enigszins bekend bent met de regels en percentages die een kredietverstrekker voor een bepaald soort lening hanteert, dan kun je voor jezelf natuurlijk al een inschatting maken. Zo kun je bijvoorbeeld de maximale koopsom van een huis inschatten als je weet wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen en dat de maximale koopsom doorgaans net iets meer dan 90 procent van dat bedrag bedraagt. Het makkelijkst is het echter om voor het zelf berekenen van je lening gebruik te maken van één van de online rekenhulpen.
Op internet zijn er tal van rekenhulpen voor leningen te vinden. Er zijn onafhankelijke rekenhulpen en ook sommige kredietverstrekkers hebben een rekenhulp op hun website staan. Met zo’n rekenhulp kun je door een aantal gegevens in te voeren bijvoorbeeld berekenen wat je kunt lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto. Er zijn ook rekenhulpen die je zelfs een indicatie kunnen geven aan het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt verwachten bij een hypotheekverstrekker. En met andere rekenhulpen kun je weer nagaan wat een kleine minilening je uiteindelijk zal hebben gekost als je alles afgelost en betaald hebt.
Zelf je lening berekenen: tips
Wanneer je zelf je lening gaat berekenen, moet je met een aantal zaken rekening houden:
- Verschillende rekenhulpen hanteren verschillende manieren om tot een bedrag te komen. Zo hoef je bij sommige rekenhulpen alleen aan te geven wat je inkomen is en hoeveel je wilt lenen; bij andere rekenhulpen moet je weer wat meer gegevens invoeren. Hoe uitgebreider het aantal gegevens is dat je moet invoeren, des te nauwkeuriger de rekenhulp doorgaans is. Als je meerdere rekenhulpen raadpleegt, krijg je vaak een betrouwbaarder beeld van de marge waar je aan moet denken dan wanneer je slechts één rekenhulp hanteert.
- Hou er rekening mee dat het zelf berekenen van je lening nooit zo nauwkeurig is als een uitgebreide offerte van de betreffende kredietverstrekker. Zeker bij bijvoorbeeld het berekenen van een hypotheek kunnen zoveel factoren meewegen, dat een eenvoudige rekenhulp onmogelijk met al die zaken rekening kan houden. Beschouw de uitkomst van zo’n rekenhulp dan ook alleen als een indicatie en hou er rekening mee dat de daadwerkelijke bedragen nog wel eens hoger of lager uit kunnen vallen.
- En, tot slot de belangrijkste tip die we je kunnen geven voor het zelf berekenen van je lening: Voer nooit, maar dan ook nóóit, té persoonlijke gegevens in als je dat op een website gevraagd wordt. Voor een indicatie van het bedrag dat je kunt lenen en wat een lening je gaat kosten, hoeft een website heus niet te weten wie je precies bent dus gegevens als je naam en adres zijn niet relevant. Wordt er om bankgegevens gevraagd, dan weet je zéker dat je te maken hebt met een malafide website. Voer in zo’n geval géén gegevens in en rapporteer de betreffende website bij Google en/of andere zoekmachines. Dat gezegd hebbende, zijn veruit de meeste online rekenhulpen volkomen betrouwbaar in dat opzicht en een uitstekend hulpmiddel om zelf je lening te berekenen. Voer je bepaalde gegevens niet in, dan loop je ook geen enkel risico.